Speciale card games: deze kende je nog niet!

magic the gathering kaarten

Vele bezoekers van deze website zullen ooit al gehoord hebben over de door mij opgesomde card games. Maar er zijn ook speciale gevallen. Kaartspelen die je mogelijk nog niet kende. Laten we ze even overlopen.

Dominion

Het kaartspel ‘Dominion’ werd ontworpen door Donald X. Vaccarino en uitgegeven in 2008. Het kaartspel viel een jaar later in verschillende prijzen! Als je het spel wil winnen, moet je zo veel mogelijk overwinningspunten behalen. Deze verkrijg je door via de zogenaamde overwinningskaarten. Er zijn ook nog twee andere soort kaarten, de vloeken en de geldkaarten. Wat je juist met deze kaarten moet aanvangen, wordt hier uitgelegd.

Pokémon, gonna catch the cards?

Ik ben ervan overtuigd dat je Pokémon kent, maar wist je dat in 1999 een Pokémon-ruilkaartspel werd gelanceerd dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gespeeld? Daarbij draait het om een soort gevecht tussen ‘Pokémons’. Jij moet dan als eerste 6 prijzen ophalen, pas dan ben je gewonnen. De prijzen zelf zijn de 6 kaarten die met de voorkant naar onder werden neergelegd bij de aanvang van het spel. Bij dit spel zijn er 3 kaartsoorten:

  • - De Pokémon: dit is de essentie van het kaartspel, de ‘Pokémons’ vechten met elkaar en geven je de kans om prijzen te ‘nemen’.
  • - Trainers: Trainers zijn kaarten die je Pokémon helpen winnen of die je helpen met het kiezen van de juiste kaarten.
  • - Energy: deze kaarten gebruik je om je Pokémon te laten aanvallen of zich terug te laten trekken.

Binnen deze 3 categorieën zijn er nog onderverdelingen. Zo heb je de geëvolueerde Pokémon en basis Pokémon, er zijn Stadium-, Supporter-, en Item- trainers, en dan zijn er nog de basis Energy en de speciale Energy. In officiële Pokémon-duels mag je slechts 4 dezelfde soort kaarten in je deck  (jouw kaartenspel zelf) hebben. Behalve basis Energy dan. Alle kaarten worden onderverdeeld in één van de 5 niveaus van zeldzaamheid.

Tegenwoordig kent de ‘Pokemon Trading Card Game’ ook een online versie en een versie op de iPad.

Magic: The Gathering

Dit spel – vaak in de volksmond bekend als MTG – is een ruilkaartspel. Het spel is volledig gebaseerd op het fantasy genre. Het concept? Twee of meer spelers nemen het tegen elkaar op in een strijd. Als speler moet je dan zoveel mogelijk levenspunten behalen. Je start het spel met 20 levenspunten. Tijdens het gevecht kan je op tactische wijze schade aanrichten aan het leven van de je tegenstander. Je hebt MTG gewonnen van zodra de tegenstander 0 levenspunten heeft. Hoewel dit op een gewoon spelletje kan lijken voor leken, wordt dit spel ook zeer serieus in competitie gespeeld en bestaan er zelfs grote wereldkampioenschappen van.

Koning der Spellen

Deze naam zegt je waarschijnlijk niets. Misschien heb je wel al gehoord van Yu-Gi-Oh? Dat is de Japanse vertaling voor ‘Koning der Spellen’. Anderen noemen dit ruilkaartspel dan weer ‘Duel Monsters’. Het spel kende haar geboorte in 1996, en werd gebaard door de Japanse Kazuki Takahashi. Vanzelfsprekend: het kaartspel is de spelvertaling van de animeserie Yu-Gi-Oh! Ook bij dit ruilkaartspel dien je de levenspunten van je tegenspeler naar 0 te brengen. Je moet ervoor zorgen dat het deck van jouw tegenstander zo snel mogelijk geen kaarten meer bevat.

Meer pagina's